Speltherapiepraktijk De Schatkamer Rotterdam

Gastenboek (3): Ruben

'Omdat ons kind, Ruben, het moeilijk vond om samen te spelen en eerder regelmatig alleen ging spelen bij zichzelf en boos werd indien anderen dicht bij hem kwamen, zijn we opzoek gegaan naar iemand die ons kon helpen en leren hoe beter met Ruben om te gaan en om Ruben te helpen sociale vaardigheden aan te leren.

Waarom had Ruben zoveel moeite met sociale vaardigheden? Kwam het omdat hij te laat geboren (2 weken) was en de eerste drie dagen van zijn moeder was gescheiden? Of misschien omdat hij pas op 19 maanden liep waardoor de andere kinderen van zijn leeftijd groter leken en imponerend waren? Of komt het omdat we voornamelijk Zuid-Afrikaans thuis spreken en veel mensen Ruben hierdoor niet goed verstaan?

 

We gingen toen op zoek naar iemand of een organisatie die ons kon helpen. We hebben een vriendin die in 2007 als speltherapeut is afgestudeerd en dus gingen we meteen met haar in gesprek. Na afloop leek speltherapie ons een goede keus. Via verschillende websites zijn we toen op zoek gegaan naar een speltherapeut in Amersfoort. Met behulp van Google ben ik na een tijd zoeken op een verhaal afgekomen van Marianne die haar vorige werkgever in Rotterdam vaarwel zei en schreef over het starten van een eigen speltherapiepraktijk in Amersfoort. Op basis hiervan hebben toen besloten Marianne op te bellen voor een eerste gesprek. We spraken af Ruben 1 maal per week voor een uurtje bij Marianne in de pipowagen te laten spelen. Tijdens het spelen werd er gewerkt aan het zelfvertrouwen van Ruben te verbeteren, zijn veiligheid te vergroten en om relaties aan te gaan. Ruben was op zijn gemak in de pipowagen en vond het leuk om te gaan spelen. Na verloop van tijd merkten we ook dat Ruben steeds andere kinderen ging opzoeken om met ze te spelen doordat zijn sociale vaardigheden steeds beter werden.

 

Het resultaat was een Ruben met veel meer zelfvertrouwen, die steeds meer durfde, die het leuk vond met anderen te spelen en dat de andere kinderen het ook leuk vonden om met Ruben te spelen.

We zijn van mening dat speltherapie Ruben heeft geholpen. We zijn blij met onze keus voor speltherapie en voor Marianne als speltherapeut en zal haar altijd aanbevelen. Soms gebeurt het dat de ouders van een kind met een probleem niet meer weten hoe het nu verder moet. Op dat moment biedt speltherapie de mogelijkheid om samen met een therapeut nieuwe manieren te zoeken die niet alleen het kind te helpen maar ook de ouders van het kind.'


Leon en Maryka