Speltherapiepraktijk De Schatkamer Rotterdam

In dit online magazine leest u meer over de speltherapiepraktijk De Schatkamer: Wat is speltherapie?

Als ouder ken je je kind het beste. Je voelt en ziet het als je kind niet lekker in zijn of haar vel zit. Meestal zijn deze problemen van tijdelijke aard. Maar soms duurt het te lang, dan is er meer aan de hand. Uw kind slaapt slecht, is onbereikbaar. Plast opeens weer in bed. Of hij of zij is prikkelbaar of juist heel druk. Heel onzeker. Gaat niet meer graag naar school, klaagt over buikpijn. Misschien is speltherapie dan juist dat wat uw kind nodig heeft.

Als volwassenen problemen hebben, kunnen ze erover praten. Kinderen vinden dat vaak lastig. Spelen is hun manier om erover te praten. Kinderen spelen uit zichzelf. Spel is hun manier om de wereld te ontdekken, om te groeien. Ook helpt spelen kinderen bij hun sociaal emotionele ontwikkeling. Door te spelen over situaties, herinneringen en ervaringen, uiten kinderen hun gedachtes en gevoelens hierover. Dat heeft vaak een bevrijdend effect. Deze vorm van spelen is de basis voor speltherapie. De spelkamer, het speelgoed en de speltherapeut vormen zo een veilige plek waar je geprikkeld en uitgenodigd wordt tot het verwerken van dat wat het kind dwars zit.

 

De speltherapeut krijgt door de manier van spelen informatie over de achterliggende oorzaken van de problematiek. Door het spelen kan het kind oude ervaringen verwerken. De therapeut helpt daarbij. Ook leert het kind in het spel weer nieuwe mogelijkheden of alternatieven aan waardoor het verder kan groeien. Het krijgt meer zelfvertrouwen, heeft inzicht gekregen in situaties, heeft geleerd daar anders mee om te gaan. Het voelt zich weer fijn.

 

Ook wordt er in aparte gesprekken met de ouders gesproken hoe ze met de informatie uit de speltherapie om kunnen gaan om zo het kind thuis te begeleiden.


Kort samengevat kan ik uw kind helpen bij:

  • Angsten
  • Verlies ervaringen (rouwverwerking bij bijvoorbeeld scheiding, ziekte, overlijden van een  geliefd persoon, verhuizing, etc)
  • Onzekerheid, faalangst, weinig vertrouwen in zichzelf en/of anderen
  • Traumatische ervaringen
  • Hoogbegaafdheid (het mogen zijn wie je bent)


Neemt u gerust contact op als u nog vragen heeft!